Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A tél beköszöntével elkezdődött az egzotikus utazások szezonja. Érdemes felkészülni, és a kötelező oltások, és biztosítás mellett ne feledkezzünk meg probiotikum beszerzéséről se. Így egy ki - Egészséges életmód magazin
részletek »

Probiotikum tippek - Az utazók hasmenése

Az Egészséges Életmód Magazin Önnek, Neked készül napi frissességgel, hogy segítségedre legyen eligazodni, tájékozódni ebben az igen széleskörű, egészséget és betegséget is érintő hatalmas forgatagban. Pro és kontra, nézetek, szemléletek, tanácsok.
Egészséges életmód magazin
Itt vagy: Egészséges életmód magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Probiotikum tippek - Az utazók hasmenése
Probiotikum tippek - Az utazók hasmenése
A tél beköszöntével elkezdődött az egzotikus utazások szezonja. Érdemes felkészülni, és a kötelező oltások, és biztosítás mellett ne feledkezzünk meg probiotikum beszerzéséről se. Így egy kis odafigyeléssel elkerülhető, hogy a váratlan betegség elrontsa a várva várt pihenést.
Az utazók hasmenése a turisták leggyakoribb megbetegedése, évente több mint 10 millió embert érintő probléma. Általában azok a turisták a legveszélyeztetettebbek a hasmenés által, akik iparosodott országokból a kevésbé fejlett régiókba látogatnak, ahol az eltérő higiéniás viszonyok miatt az ételek és italok könnyen fertőzések forrásai lehetnek. A hasmenés előfordulási gyakorisága nagymértékben függ a célország elhelyezkedésétől. A kockázat mértékétől függően az országok 3 csoportra oszthatóak:
1. Alacsony kockázatú országokban a hasmenés kialakulásának gyakorisága kevesebb, mint 10 %
- Pl: Észak- Amerika, Ausztrália, Japán
2. Közepes kockázatú országokban a hasmenés kialakulásának gyakorisága 15-20 % körüli
- Pl: Kelet Európa, Izrael, Kína, Oroszország, Lett ország, Litvánia
3. Magas kockázatú országok esetén pedig 50 %-nál nagyobb a hasmenés előfordulási gyakorisága
- Pl: Latin Amerika, Közép-Kelet, Délkelet- Ázsia
Hirdetés

Az utazást kísérő hasmenés kialakulásnak forrásai

A külföldön kialakuló hasmenés leggyakoribb kiváltó oka a szennyezet étel vagy víz fogyasztása. Ugyanis az eltérő higiéniás viszonyok és az új, különleges ételek zavart okozhatnak a bélrendszer védekező mechanizmusában, ami hasmenés kialakulását eredményezi. Elsősorban mosatlan zöldségek, gyümölcsök, nem megfelelően átsütött húsok, nyers hal vagy kagyló, de az egyszerű csapvíz is kórokozók forrása lehet.

Az utazással járó hasmenés okozója az esetek körülbelül 80-85 %-ban bakteriális eredetű. A baktériumok közül az enterotoxikus Escherichia coli (ETEC), a Shigella (vérhas), és a Salmonella a leggyakoribbak. Az esetek kisebb részében, körülbelül 10 %-ban felelős vírus a hasmenés kialakulásáért, mint például a calici-, vagy rotavírus. Az esetek fennmaradó részéért pedig az egysejtű kórozók az úgynevezett protozoonok felelősek.

A tünetek általában a megérkezést követő néhány napon belül jelentkeznek, de az utazás időtartama alatt bármikor, sőt még hazaérkezést követően is előfordulhatnak. Ez elsősorban a fertőző kórokozó típusától függ, de a lappangási idő 12-24 órától kezdve akár 2 hétig is terjedhet. Tipikus, utazás során jelentkező tünetek közé tartozik a hasmenés, puffadás, hasfájás, rossz közérzet, esetleg hányás, láz, vagy véres széklet.

Hogyan védjük ki a hasmenéssel járó betegségeket külföldön?

A hasmenés megelőzésére kiválóan alkalmasak lehetnek a probiotikum készítmények. Az utazást megelőzően minimum 5 nappal kezdjük el a jótékony baktériumok szedését, és folytassuk egészen a hazaérkezést követő 2 hétben.

Már a klinikai vizsgálatok is bíztató eredményeket mutatnak a betegség megelőzése kapcsán. CHR. Hansen, (2012 Európai Probiotikum termékdíj győztese) klinikai vizsgálatában hívja fel a figyelmet, hogy bizonyos Lactobacillus, és Bifidobacterium törzsek szedésével, akár 40%-al csökkenthető az utazás során felmerülő hasmenéses betegségek kialakulásának kockázata. Továbbá probiotikumok nem csak a betegségek megelőzésében játszanak döntő szerepet, de szedésük csökkentheti a már kialakult hasmenéssel járó betegség lefolyásának időtartamát is.
Lactobacillus törzsek hatékonysága az utazók hasmenése megelőzése kapcsán
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - probiotikum, utazás, hasmenés
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-01-07 08:23:14
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü