Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kommunikációs kampány kezdődött a gyógyszerhamisítás ellen - közölte a projektet kezdeményező és koordináló Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) szerdán az MTI-vel. - Egészséges életmód magazin
részletek »

Gyógyszerhamisítás elleni kampány: egyre többen árulnak és vásárolnak is az interneten bizonytalan eredetű gyógyszereket

Az Egészséges Életmód Magazin Önnek, Neked készül napi frissességgel, hogy segítségedre legyen eligazodni, tájékozódni ebben az igen széleskörű, egészséget és betegséget is érintő hatalmas forgatagban. Pro és kontra, nézetek, szemléletek, tanácsok.
Egészséges életmód magazin
Itt vagy: Egészséges életmód magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Gyógyszerhamisítás elleni kampány: egyre többen árulnak és vásárolnak is az interneten bizonytalan eredetű gyógyszereket
Gyógyszerhamisítás elleni kampány: egyre többen árulnak és vásárolnak is az interneten bizonytalan eredetű gyógyszereket
Kommunikációs kampány kezdődött a gyógyszerhamisítás ellen - közölte a projektet kezdeményező és koordináló Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) szerdán az MTI-vel.
A HENT közleménye szerint államigazgatási szervek és szakmai szervezetek fogtak össze az interneten forgalmazott, bizonytalan forrásból származó gyógyszerek keresletének visszaszorításáért. A szerdától a hónap végéig tartó kampány célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a nem biztonságos forrásból - legfőképpen internetes vásárlásokkal - beszerzett gyógyszerek alkalmazásának veszélyére, és bemutassa a biztonságos gyógyszervásárlás szabályait.

A kampányt indító rendezvényen Székely Krisztina, a HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője a szervezet tájékoztatása szerint elmondta, azért döntöttek úgy, hogy kampányt indítanak, mert a testület által 2012-ben végzett kutatásból kiderül: Magyarországon egyre többen vásárolnak bizonytalan forrásból származó gyógyszereket.

Páva Hanna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi koordinációért és EU-ügyekért felelős helyettes államtitkára kiemelte: Magyarországon kizárólag gyógyszertár értékesíthet gyógyszert az interneten, és csak vény nélkül kapható gyógyszereket. Az európai uniós gyógyszerhamisítás elleni irányelv átültetésének eredményeként március elsejétől az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján megtalálható ezen gyógyszertárak és weboldalaik listája, és az internetes értékesítést végző gyógyszertárak is kötelesek weboldalaikon az ÁNTSZ listájára mutató linket elhelyezni.
Hirdetés

Felhívta a figyelmet arra, hogy a július 1-jén hatályba lépő új büntető törvénykönyv (Btk.) önálló tényállásként nevesíti az egészségügyi termékek hamisítását, bünteti a hamis gyógyszerek gyártását, terjesztését, és minősített esetként kezeli, ha a visszaélés halált okoz, illetve ha azt egészségügyi dolgozó vagy gyógyszergyártó követi el. Az új Btk. előkészíti továbbá az Európai Tanács által kidolgozott egyezmény 2013 második felére tervezett parlamenti ratifikálását is, a megállapodás kötelezi az aláíró országokat a hamis gyógyszerek, hamis egészségügyi készítmények és eszközök gyártásának és terjesztésének büntetőjogi szankcionálására - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Horváth-Sziklai Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara országos ügyviteli vezetője a biztonságos forrásból, azaz a gyógyszertárból történő vásárlás fontosságát hangsúlyozta, jelezve: országszerte több mint ötezer gyógyszerész áll a betegek rendelkezésére.

A HENT szakmai partnerei a kampányban az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézete, az ÁNTSZ, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatósága, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége, a Magánorvosok Országos Szövetsége, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete.

A kampányhoz kapcsolódóan a HENT a Magyar Gyógyszerészi Kamara segítségével az ország patikáiban plakátokat helyezett el: "Eredeti? Hamis? Melyiket venné be? Az egyik meggyógyítja, a másik megölheti!" felirattal. A kampány weboldala a filmhez egy Facebook-játék is kapcsolódik - olvasható a HENT közleményében.
- MTI -
VALÓBAN BEVENNÉ?! - kampányfilm a gyógyszerhamisítás ellen
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - gyógyszerhamisítás, kampány, internet, vásárlás, eladás, hamis
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-03-08 11:36:04
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü