Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Figyelmeztető adatok kerültek nyilvánosságra a kábítószer-fogyasztásról Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: tavaly ötvenhatan kértek orvosi segítséget drogprobléma miatt a térségben, huszonhatan pedig - Egészséges életmód magazin
részletek »

Figyelmeztető adatok a drogfogyasztásról Szabolcsban

Az Egészséges Életmód Magazin Önnek, Neked készül napi frissességgel, hogy segítségedre legyen eligazodni, tájékozódni ebben az igen széleskörű, egészséget és betegséget is érintő hatalmas forgatagban. Pro és kontra, nézetek, szemléletek, tanácsok.
Egészséges életmód magazin
Itt vagy: Egészséges életmód magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Figyelmeztető adatok a drogfogyasztásról Szabolcsban
Figyelmeztető adatok a drogfogyasztásról Szabolcsban
Figyelmeztető adatok kerültek nyilvánosságra a kábítószer-fogyasztásról Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: tavaly ötvenhatan kértek orvosi segítséget drogprobléma miatt a térségben, huszonhatan pedig már kábítószer-függőséget gyógyító kezelésre kényszerültek. A drog mindennapos jelenlétére utal a rendőrségi statisztika is, amely szerint tavaly 257 kábítószerrel összefüggő bűncselekményt regisztráltak a régióban.
Heroin, kokain, kannabisz és amfetaminszármazékok

A megye egyetlen droglaboratóriumában 2010-ben 2053 esetet láttak el, átlagosan havonta mintegy százhetvenet - derült ki a nyíregyházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum jelentéséből, amelyet a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely önkormányzatának készített. Persze a járóbeteg-ellátás természetéből fakadóan ettől jóval kevesebb volt a ténylegesen kezelt páciensek száma. Összesen 96 férfi és 31 nő jelent meg a rendeléseken, ők havonta több alkalommal is igénybe vették az egészségügyi szolgáltatást.

Drog okozta gondok miatt 41 férfi és 15 nő fordult orvoshoz. Huszonhat ember tünetei már a kialakult kábítószer-függőséget bizonyították, ami külön kezelési mód alkalmazását indokolta. A többi páciens közül 55 férfi alkoholproblémái miatt kereste fel az ambulanciát, a nők között pedig 16 volt az italozás miatt orvosi segítségre szorulók száma. A drogambulancián egyébként megelőző-felvilágosító szolgáltatást is nyújtottak az elmúlt évben, amelyet 138-an vettek igénybe.
Hirdetés

Visszatérve a kábítószer-fogyasztókra: a drogozók csaknem fele, 24 férfi és 3 nő kannabiszt használt. Nyolcan heroinnal és kokainnal kábították magukat, míg a többiek különböző amfetaminszármazékokat próbáltak ki.

Az érintettek kábítószer-fogyasztási szokásai egyébként megegyeztek az országos mintával, ugyanolyan arányban használták Szabolcsban is a különböző hatóanyagú szereket. Egyedül csak a gyógyszerfüggők aránya volt kisebb a megyében, közülük tavaly mindössze hét nő és egy férfi kért orvosi segítséget. A szakemberek azt állítják, hogy a gyógyszerfüggők azért voltak kevesebben, mert ők feltehetően más ellátási formában jelentek meg, így a fekvőbeteg vagy a pszichiátriai járóbeteg-szolgáltatást vették igénybe.

Harmincegy kábítószer-kereskedő bukott le

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság statisztikai adatai szerint tavaly 257 kábítószerrel összefüggő bűncselekményre derült fény a Nyírségben. A tettesek majd' tíz százaléka fiatal volt. A 14-18 év közötti korosztály tagjai közül 24-en buktak le, egy elkövető pedig gyermekkorú volt.

Az eljárások során több mint tízezer gramm drogot foglaltak le a rendőrök. A legnagyobb mennyiség, mintegy háromezer gramm marihuána volt. Amfetaminból 400 grammnyi került elő. Az úgynevezett kemény drognak számító kokainból pedig több mint 100 gramm fogyasztókhoz való jutását akadályozták meg a nyomozók.

A 257 bűncselekmény elkövetői közül 31-en kábítószer-terjesztők voltak. Ők kereskedtek a droggal, kínálták, forgalomba hozták a különböző bódító szereket.

A legtöbben, 213-an - állításuk szerint - önmaguknak termesztették, állították elő vagy más országból hozták be a kábítószert, illetve vitték ki a határokon túlra. Heten 18 év alatti fiatalt is bevontak a bűncselekményükbe, négyen már önmaguk is kábítószerfüggők voltak, míg további ketten közvetítői tevékenységet végeztek a hazai vagy külföldre történő forgalmazásban.

A legtöbb kábítószerrel összefüggő bűncselekményre, 107-re a nyíregyházi rendőrkapitányság területén derült fény. Mátészalka környékén 60-at, Kisvárda térségében 19-et, míg Fehérgyarmat körzetében 17-et követtek el. Nyírbátor, Tiszavasvári, Vásárosnamény és Záhony környékén egyaránt tíz alatti volt a büntetőeljárások száma.

A városi kapitányságok mellett további 28 bűncselekmény ügyében a megyei főkapitányság bűnügyi osztálya járt el. A rendőrség Szabolcsban tavaly 75 eset gyanúsítottja ellen a csekély mennyiségre tekintettel elhalasztotta a vádemelést, miután az érintett vállalta az úgynevezett elterelést és szakember segítségével gyógykezeltette magát.

Eredményesek a megelőzési programok

Figyelmeztető adatok ide, figyelmeztető adatok oda, Szabolcsban szerencsére évek óta stagnál vagy "alig mozdul" a kábítószer-fogyasztók és a droggal összefüggő bűncselekményeket elkövetők száma.

A hozzáértők szerint ez az eredményes megelőzési programoknak köszönhető, amelyek elsősorban a legveszélyeztetettebb korosztályt, a fiatalokat célozzák meg.

Nyíregyházán 2001-ben az országban elsőként alakult meg a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, amelynek a drogproblémával foglalkozó intézmények, egészségügyi ellátók, civil szervezetek és egyházak közül már 45 szerveződés vált a tagjává. Segíti a megelőzést, hogy létrejött az Észak-alföldi Regionális Kábítószerügyi Egyeztető Fórum is, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye részvételével. És az összehangolt prevencióra nagy szükség van, hiszen a legújabb kutatások szerint a fiatalok 14 százaléka biztosan kipróbál valamilyen kábítószert...

A drogmentes életre nevelésnek így már az alapfokú oktatási intézményekben el kell kezdődnie, és el is kezdődik. Az óvodai és iskolai nevelésnek része a komplex egészségnevelési program, amelyet minden évben a szükségleteknek megfelelően alkotnak meg. Emellett az iskolák rendszeresen pályáznak külön drogprevenciós programokra, amelyekben a pedagógusok és a diákok mellett részt vesznek a szülők, valamint az iskola-egészségügyi szolgálat, illetve a települési közösségek képviselői is.

A nyíregyházi kábítószerügyi fórum az oktatási intézményekben újra indította a drogügyi koordinációs hálózatot, és a feladatok összehangolásáért felelősöknek munkacsoportot is létrehozott. A pedagógusok 60 százaléka pedig részt vesz a prevenciós képzésen és a megszerzett tudását hasznosítja is megelőzésben. A szakemberek szerint szükség lenne munkahelyi egészségfejlesztési programra is, de - sajnos - egyetlen hely kivételével eddig a munkáltatók mereven elzárkóztak a kezdeményezéstől.

Gina, az örök barátnő

A megelőzésben a kábítószerügyi fórumok mellett a rendőrség külön is igen nagy aktivitással vesz részt. Különösen a megyei fő- és a nyíregyházi kapitányság drogprevencióját tartják példásnak a hozzáértők.

A rendőrség által szervezett D.A.D.A. programban a legutóbbi tanévben húsz szabolcsi iskola 44 osztályának csaknem ezer tanulójával vett részt. Az Ellen-Szer Programba két iskola kapcsolódott be, ahol hatvanan sajátíthatják el a megelőzési ismereteket, amelyeket aztán tovább adhatnak.

A rendőrség bűnmegelőzési előadói a két programon kívül osztályfőnöki órákon és iskolai egészségnapokon is előadást tartanak tanulóknak, pedagógusoknak, illetve szülőknek. Az Iskola Rendőre program keretében ugyancsak hangzanak el előadások a drog veszélyeiről.

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság és a megyei főkapitányság bűnmegelőzési osztálya egy uniós támogatású kezdeményezés keretében prevenciós filmet is készített Gina, az örök barátnő címmel. Az alkotás a legveszélyesebb drogfajta elkerülésére hívja fel a fiatalok figyelmét.

Kiállításokat szintén rendszeresen szervez a rendőrség a kábítószer-használat veszélyeiről.

A drogfogyasztás ellen küzdők ugyanakkor a legfontosabbnak a család szerepét hangsúlyozzák a megelőzésben: a szorosabb szülői felügyelet, a rendszeres ellenőrzés szerintük ugyanis a leghatékonyabb lenne a diszkók környékén rendre próbálkozó dílerek elriasztásához.
- MTI -
GINA az örök barátnő
Nyíregyházi Rendőrség oktató videója a parti drogról
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - drog, megelőzés, kábítószer, bűncselekmény
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-09-16 10:03:08
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü