Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága elkészítette a nemzeti AIDS stratégiát, amelynek legfőbb célkitűzése, hogy 2015-re negyedével csökkenjen a szexuális úton elkapott - Egészséges életmód magazin
részletek »

AIDS világnap - elkészült a nemzeti AIDS stratégia

Az Egészséges Életmód Magazin Önnek, Neked készül napi frissességgel, hogy segítségedre legyen eligazodni, tájékozódni ebben az igen széleskörű, egészséget és betegséget is érintő hatalmas forgatagban. Pro és kontra, nézetek, szemléletek, tanácsok.
Egészséges életmód magazin
Itt vagy: Egészséges életmód magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
AIDS világnap - elkészült a nemzeti AIDS stratégia
AIDS világnap - elkészült a nemzeti AIDS stratégia
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága elkészítette a nemzeti AIDS stratégiát, amelynek legfőbb célkitűzése, hogy 2015-re negyedével csökkenjen a szexuális úton elkapott HIV-fertőzések száma, illetve az AIDS megbetegedések aránya minimum 20 százalékkal, a halálozásoké pedig 25 százalékkal mérséklődjön - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerdán Budapesten.
Mint a sajtótájékoztatón kifejtette: a HIV-pozitív betegek több mint háromnegyede a 20-30 éves, vagyis a fiatal korosztályhoz tartozik. Az ő "megszólításukhoz" az idén sikerült megnyerniük a négy legnagyobb televízió: a Magyar Televízió, a Duna TV, az RTL Klub és a TV2, valamint a két legnagyobb internetes portál: az Index és az Origo támogatását. Az említett médiumok vállalták, hogy felületeiken a december elsejei AIDS-világnap alkalmával többször is foglalkoznak ezzel betegséggel, felhívva a figyelmet a megelőzés fontosságára.

Szócska Miklós kiemelte: az államtitkárság eddig hat ilyen népegészségügyi kampányt "hozott össze" kreativitással és társadalmi összefogással. Ezek közül kettőt a kommunikációs szakma oklevéllel is elismert - tette hozzá, kiemelve, hogy a jövő évtől még ezeknél is intenzívebb népegészségügyi kampányokkal készülnek.

A december elsejei AIDS-világnap alkalmából tartott rendezvényen Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi vezetője azt mondta: az idén több nemzetközi dokumentum készült az AIDS megfékezésére. A WHO globális stratégiát fogadott el, emellett európai uniós akcióterv is készült, illetve az ENSZ ebben résztvevő összes szervezete politikai deklarációt is elfogadott.
Hirdetés

Most úgy tűnik, esély van arra, hogy ezt a világjárványt nemcsak megfékezni lehessen, hanem nagyon jelentős mértékben vissza is tudják szorítani - mondta Pusztai Zsófia. Mint megjegyezte: az újonnan regisztrált esetek száma is csökkent, a világszerte mintegy 14 millió beteg közül már mintegy 6,6 millió hozzájut a kezeléshez, ami javuló tendenciát jelent.

Keletebbre viszont még mindig aggasztó a helyzet, a tendencia - fűzte hozzá, példaként említve, hogy az újonnan regisztrált esetek 90 százalékát Oroszország és Ukrajna adta. Ebben a régióban viszont az intravénás droghasználók száma is jóval magasabb - jegyezte meg.

Kárpáti Sarolta, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának tanszékvezetője kifejtette: noha Magyarországon a fertőzöttek száma csak nagyjából egynyolcada az európai átlagnak, nagy problémát jelent, hogy viszonylag későn diagnosztizálják a beteget, sokszor már csak akkor, amikor AIDS stádiumban vannak.

Kiemelte, bár a magyar társadalom általában véve befogadó, a HIV-pozitívak mégis kirekesztődnek, elvesztik családi, baráti kapcsolataikat, munkahelyüket. Magyarországon a HIV-pozitívak 24 százaléka anonim marad, nem jelentkeznek kezelésre, hiába finanszírozza azt az állam.

Emellett azt is megjegyezte, hogy a fiatalok az AIDS-ről, de általában véve a nemi betegségekről is keveset tudnak. A fiatal párok 25 százaléka meddő, s ezen esetek nagy része valamilyen nemi betegségre vezethető vissza - tette hozzá. A fiatalok tájékoztatása érdekében ezért honlapot indítanak, ahol minden információt megtalálhatnak a szexuális úton terjedő betegségekről, illetve azok megelőzéséről.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - AIDS, világnap, HIV-pozitív
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-12-01 08:46:22
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü