Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Nemzetközi tanulmány igazolta, hogy egyes probiotikus baktériumtörzsek napi szedése több mint felére csökkentette a halálos bélbetegség, a NEC (Nekrotizáló enterokolitisz) kialakulásának esé - Egészséges életmód magazin
részletek »

A probiotikumok segíthetnek megmenteni a koraszülöttek életét?

Az Egészséges Életmód Magazin Önnek, Neked készül napi frissességgel, hogy segítségedre legyen eligazodni, tájékozódni ebben az igen széleskörű, egészséget és betegséget is érintő hatalmas forgatagban. Pro és kontra, nézetek, szemléletek, tanácsok.
Egészséges életmód magazin
Itt vagy: Egészséges életmód magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A probiotikumok segíthetnek megmenteni a koraszülöttek életét?
A probiotikumok segíthetnek megmenteni a koraszülöttek életét?
Nemzetközi tanulmány igazolta, hogy egyes probiotikus baktériumtörzsek napi szedése több mint felére csökkentette a halálos bélbetegség, a NEC (Nekrotizáló enterokolitisz) kialakulásának esélyét a koraszülöttek körében.
Probiotikus baktériumok életmentők lehetnek a koraszülöttek számára - állította a Herald Sun ausztrál újság, amikor a Pediatrics tudományos folyóiratban megjelentetett új tanulmány bemutatta, hogy a Chr. Hansen probiotikus baktériumtörzsek napi szedése több mint felére csökkentette a halálos bélbetegség, a NEC (Nekrotizáló enterokolitisz) kialakulásának esélyét a koraszülöttek körében.

A nekrotizáló enterokolitisz, avagy bélelhalással járó vastagbélgyulladás egy nagyon súlyos állapot, mely során a bél egy részében gyulladás alakul ki, ami miatt ez a terület elhal. A betegség tünetei a hányás, a gyomor méretének megnövekedése, illetve véres széklet.
Hirdetés

A bélelhalás gyanúja esetén a hagyományos táplálást azonnal leállítják, és intravénás táplálás veszi kezdetét. Az újszülött intenzív osztályokon a koraszülött csecsemők kb. 6-7 %-át érinti a bélelhalás, és 25%-uk nem is éli túl a betegséget.

A probiotikum több mint 50%-al csökkentette a NEC kialakulásának kockázatát

A legnagyobb nemzetközi tanulmány 1100 koraszülött csecsemőt vont be a kutatásba. Három Chr. Hansen probiotikus törzset (Bifidobacterium lactis BB-12?, Streptococcus thermophilus TH-4 and Bifidobacterium infantis BB-02) teszteltek egy randomizált, kettős vak, placebo kontrolállt vizsgálat keretében.

A tanulmány megállapításai igen biztatóak, ugyanis azoknál az újszülötteknél akik probiotikum terápiában részesültek, több mint felére csökkent a NEC kialakulásának esélye, szemben a placebót kapott csoporttal. Így a vizsgálat igazolta a korábbi feltételezéseket, miszerint a probiotikumok fontos szerepet játszanak a bélelhalás csökkentésében.

További klinikai vizsgálatok arról is beszámolnak, hogy ezen törzsek hatásosan enyhítik és előzik meg a hasmenéssel járó fertőzéseket, valamint hozzájárulnak a csecsemők egészséges bélflórájának kialakulásához.

Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - probiotikum, koraszülöttek, baktériumok, életmentők
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-01-29 09:02:49
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü